Quantcast
Channel: Irishaven
Viewing all 108 articles
Browse latest View live

Høstanemonen breder sig

$
0
0

Til blogkaffen i dag blev der spurgt om den almindelige høstanemone kunne vokse sammen med andre stauder og bunddækkeplanter.

Jeg tillod mig af fraråde det, da den breder sig aggresivt og bladmassen bliver meget stor og tæt, hvilket man kan se på billedet herunder.
Efter min mening, egner denne gamle variant af høstanenmonen sig bedst til at have sit eget bed hvor man slår græs rundt om den.

Jeg ved ikke hvordan de nyere lyserøde hybrider har det med at sprede sig ?

De hvide varianter er ikke så aggressive, så vidt jeg har forstået det.



Hvis man alligevel gerne vil have den i bedet - så kan man måske forsøge sig med at plante den i en bundløs malerspand. Jeg har ikke afprøvet dette trick, men det kan vel begrænse spredningen.

Er der nogen der har afprøvet det ?

Det var jo for øvrigt et rigtig hyggeligt blogtræf i dag - jeg tænker at der dukker lidt billeder op fra arrangementet på nogen af de andre blogge.



Signe så den i min have i sommers

$
0
0

Og til blogkaffen i sidste weekend spurgte hun mig :  "hvad var det for een, den der søde hvide staude du havde i skyggedelen af mormorbedet - den der hvide astersagtige! ".

Hmmm...tænke-tænke...hvad kunne det nu være for een - og så kunne jeg pludselig se den for mig, men hvad var det nu den hed?

Godt jeg har mit billedarkiv - så jeg søgte på hvid og så på alle sensommerbillederne og der var den:

Smalbladet asters - Skovasters

Aster divaricatus

 
 
Den kan trives i både tør og fugtig halvskygge..og alt der i mellem.
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeg har "læserbrev" i Søren Ryge´s brevkasse

$
0
0

Vi holder Politiken i weekenden og lørdagstillægget LØRDAGS LIV er min favoritsektion og der er de sidste sider Søren Ryges brevkasse. Den læses altid med stor fornøjelse.

Sidste lørdag var der et indlæg om bekæmpelse af snegle og problemet med at sneglegift også tog livet af vinbjergsneglene.

Jeg mailede straks et indlæg til Søren Ryge med min løsning på det:

 
Hvis man har en sommerhusgrund som kun besøges i weekender, så har man ikke mulighed for den daglige bekæmpelse, som kan være nødvendig ved stor invasion af dræbersnegle.

På vores sommerhusgrund på ca 1700 kvadratmeter må alle midler derfor tages i brug til bekæmpelse, for at holde antallet nede på et acceptabelt niveau.


Indsamling/aflivning, ølfælder og sneglegift er i spil og vores vinbjergsnegle beskyttes ved at sneglegiften lægges i små pavillioner( bund/tag med lille afstand) hvor de ikke kan komme ind. Hvis jeg ikke har pavillioner nok, så lægger jeg sneglegiften i en åben mælkekarton af typen med skruelåg - skruelågsåbningen kan vinbjergsneglen ikke komme ind ad.






    Min havetaske

    $
    0
    0

    Inspireret af HAVEFOLKETS indlæg "Vis mig din dametaske", så måtte jeg lige en tur i billedarkivet og se om der var nogen billeder hvor man kunne se min havetaske.

    I kommentar på Havefolket skriver jeg:

    Min tro følgesvend er en gammel havetaske fra Silvan - hvor bunden er ca 30x15cm. Den har 8 udvendige lommer, hvilket kan fremme ordenen en smule. Den er dog ved at være for lille til alt det jeg gerne vil have med rundt. Så jeg kunne godt drømme om den ultimative havekurv med indvendigt foer med rigtig mange lommer hele vejen rundt og et par rumdelere og ca. dobbelt så stor som min lille havetaske.
    Jeg spreder også mine redskaber over haven og har sat rød eller gul tape på dem for bedre at kunne finde dem igen(det er ikke så pænt, men det virker efter hensigten).
    Mit nyeste yndlingsredskab er min hånd-cirkelhakke.


     
    En anden tro følgesvend i haven er min hvide badeværelse-skammel, som har tilpas højde til at jeg kan sidde og luge med min cirkelhakke. Det med at sidde på hug er jeg ikke længere så god til i mere end 1 min.
     
    Billederne er fra en brændende varm sommerdag, hvor jeg absolut skulle ordne et bed i solen, før vi skulle hjem til byen igen. Så gode råd var dyre, men jeg fandt en gammel parasol som var gået i stykker og den kunne genbruges som solskærm. Parasolfoden er for tung at slæbe rundt på.
     
     
     
    


    Have-TV mens vi venter på bedre vejr

    $
    0
    0

    Lige nu har jeg tjekket op på at alle links virker til mine tips til have-TV .

    Du finder en faneøverst her på bloggen med div. links til have-TV og gode Youtube videoer

    God fornøjelse


    ...Og så ikke et indlæg uden billed  - det bliver denne lille vilde staude som jeg glæder mig til at gense hvert eneste år.


    Bemærk de fine todelte kronblade - Stor Fladstjerne (Stellaria holostea)


     
    Her er link til et af mine tidligere indlæg - klik her



    Den første tidlige scilla

    $
    0
    0
    Dette er den første scilla der blomstrer her i byhaven. Den hedder Scilla mischtschenkoana også kaldet Persisk scilla. Den er så fin lyseblå på afstand og tæt på er den hvid med blå tegninger.

    Den blomstrer allerede når den er ca. 5-10 cm over jorden, men den vokser videre til en højde på ca. 15-20 cm mens den blomstrer videre.

     
    Den ligner porcelænshyacint Puschkinia scilloides - men porcelænshyacint har et senere blomstringtidspunkt i april/maj.


    Jeg er gæsteblogger på Havefolket

    $
    0
    0
    På blogmagasinet HAVEFOLKET er jeg i dag gæsteblogger med et indlæg om mine yndlings blomster Sibiriske Iris.

    Se herover i toppen af bloggen, at der er en fane hvor du kan se de forskellige hybrider jeg har i min have.

     
     Iris Sibirica - Snow Prince

    Hanne siger det er guld...

    $
    0
    0
    Jeg vil gerne sende en hilsen til "Hanne i haven" og fortælle både hende og jer andre at hendes indlæg fra forrige år om visne blade har gjort et vist indtryk på mig.


    Vi har kun lidt nedfaldsblade på vores grund i sommerhuset, men da jeg sad i dag og nød solen og lugede lidt i bedet, fjernede visne småpinde og var lige ved også at fjerne nogen visne blade, så tænkte jeg på at Hanne siger at det er guld og at det er guf for ormene.

    Sådan en plante her der er på vej kunne godt have brug for lidt ekstra næring omsat af ormene - det er en Kugleprimula - Primula denticulata, der er på vej op.



    Så nu tager jeg faktisk tit en håndfuld visne blade og sidder og nulrer dem i småstykker mens jeg nyder synet af alle stauderne der har fuld fart på væksten. Det er faktisk lidt meditativt og når bladene derefter ligger i småstykker i bedet, så irriterer de ikke mit øje så meget.


    Det er min søn der her demonstrerer hvad hans "tossede" mor kan finde på - men han synes jo at det var en god historie om at ormen lige kommer op og napper et stykke vissent blad med ned i dybet - og så er det en sand historie !

    God bedring Hanne..... og fortsat god weekend til alle der læser med her.


    Så begynder det for alvor...

    $
    0
    0
    Nu er der endelig noget at fotografere i havernes bede.
     
    Den tidlige flødefarvede Kaufmanniana Tulipan  "Concerto" er på sit højdepunkt i gadehaven i byen.


     Inde i skyggegårdens bede er den kun lige ved at springe ud.
     
     

    Min første hvide pæon

    $
    0
    0
    Jeg fik en dejlig værtindegave her i weekenden - en hvid pæon. Min veninde kunne huske at jeg sidste år snakkede om at lave et pæonbed.
    Der var bonus med ved planten, da der var en selvsået akeleje i kanten af potten - den kom med ned i bedet og så må vi se hvilken farve den har når den blomstrer senere på sæsonen.


    Her er den lige før den bliver plantet ud i mit lille nye bed som starter med blomstring af  gamle pæoner fra svigermors tid og ender i div. pink og lyserøde stauder midt på sæsonen. Ja - I læste rigtigt - jeg har besluttet mig for mit første pink blomsterbed ( men...det er omme bag ved huset, så det ikke bliver for overvældende for mig).

    Jeg huskede at få taget et billed af planteskiltet, så det altid er "lige ved hånden" i mit Picasa billedarkiv, når jeg blogger. Jeg giver billedet en etiket der hedder "planteskilt" foruden de andre navne jeg sætter på det.


    Blomstringen er i øvrigt og som sædvanlig meget sen i min sommerhushave i forhold til hvad jeg ser i byhaven og på mange andre haveblogs.

    Det er kun mini-påskeliljer der er i blomst - de store påskeliljer står på spring til at åbne sig. Det må være det kystnære kolde klima, der forsinker al vækst!
     
    Jeg må til sidst vise jer denne lille charmerende fyr, som Fru Friis et tidligere år har omdøbt til Pjuskelilje i en kommentar her på bloggen.
    Den hedder rigtigt "Rip van Winkle" og er rimelig nem at få fat på herhjemme. Den er ca. 20 cm høj.

     
     
     

    Hvad er dette for en plante ?

    $
    0
    0
    Jeg har gået og set på denne plante hele bededagsferien og jeg kan bare ikke finde ud af hvad det er for en blomst, der står der i det nye terrassebed.

    Den er nu ca. 15 cm. høj - genkender du den ??



    Den er allerede ved at danne blomsterstand med mange små blomster i en skærm og bladene er da meget karakteristiske.

    Der plejer altid at være nogen i haveblogland, der kan hjælpe med den slags mysterier - så jeg håber det også lykkes denne gang.




    Tænk også på humlebien ved plantevalg

    $
    0
    0
    Jeg har fået "humlebi-stafetten" af Frk. Solhat og den inspirerer lige til at se i billedarkivet hvor jeg kun kan finde et billede jeg kan vise her. Det er min datter der tog billedet sidste sommer i starten af august.


    Stafetten går ud på at øge opmærksomheden på, at vi alle skal tage hånd om at passe på humlebien i naturen - at vi skal være bevidste om at give den en chance i vores haver, da den er trængt ude i landskabet. Så flere insektvenlige planter i haverne.

    Læs mere hos Frk. Solhat  her hvor der er en meget fin udredning af problematikken og hvad vi hver især kan gøre!


    Hvid Hundetands lilje "Harvington Snowgoose".

    $
    0
    0


    Jeg har en enkelt plante af hvid Hundetand Erythronium californicum og jeg troede at det var en "White Beauty" - men det viser sig på den faktura jeg har gemt, at det er en "Harvington Snowgoose". Så jeg må ligge få rettet op på navnet i sidste års blogindlæg.

    Jeg kan dog ikke se forskel på blomsterne - men forskellen er åbenbart, at under lidt bedre jordbundsforhold end jeg har til den, så skulle den kunne blive op til 40 cm høj. Se en engelsk webside her.
    I følge den webside bliver "White Beauty" kun 20-25 cm høj.
    Dette firma sender desværre ikke varer udenfor U.K. - men de har en god beskrivelse af de forskellige hundetandsliljer.

    Jeg købte hos Avon Bulbs i U.K.

    Her vist i den "rigtige vinkel" set oppefra og ned - for den er ikke så høj og hovederne vender desværre nedad. Men den har faktisk en fin lys farvetegning bagpå blomsterhovedet.




    Hvis jeg sætter mig på hug og holder kameraet ind under planten, så kan man se de de fine farver i halsen på blomsten. Denne hybrid har grøn hals med gul og brun ring.


    Bladene er meget kraftigt plettede - bordeaux på grøn.






     

    Husk i år.....

    $
    0
    0
    På min huskeliste til fotografering i haven står der blandt andet:

    Husk at tage billeder af hele blomsterbedet - jævnligt over hele sæsonen med minimum en måneds mellemrum.
    Det er også et godt tip selv om du ikke har en egen haveblog.

    Billederne kan være gode "huskesedler" og inspiration når du om vinteren sidder og planlægger indkøb af planter og frø.

    De tidligste billeder fra bedene med blomstring af løgplanter bruger jeg, når jeg skal bestille nye løg om efteråret - det er så lettere at se hvad der mangler. Efter indkøb af løgene, så kan man også bedre se på billedet hvor der er frie pladser eller visuelt mangler noget.



    Husk at tage billeder af gode partnere i blomsterbedet - en, to eller tre stauder/løgplanter/1-årige, som klæder hinanden.

    Det kan over årene være godt at se lidt i billedarkivet og få genopfrisket gode sammensætninger, som af en eller anden årsag er "forsvundet" fra haven.
    Jeg kan på billedet herover, se at jeg da skal have købt en lysegul lupin igen - den er forsvundet for mig. (Lupin beskrives ofte som en kortlivet staude)


    Få et varietet billedarkiv - hvis du gerne vil deltage i diverse konkurrencer på nettet.
    Skriv div. etiketnavne på alle billeder, så de er lette at finde frem igen.

    Jeg ville i år gerne deltage i HAVEFOLKET´s konkurrence om "Vis dit skønneste farveflor" , men jeg synes at jeg havde alt for få billeder at vælge i mellem.

    Jeg valgte det ovenstående billed helt tilbage fra 2011 - og jeg er heldig at det nu er kommet med i finalen.

    Besøg ovenstående links og få megen god inspiration.

       
     
     
     


    Ny plante til skvalderkålsbekæmpelse

    $
    0
    0
    Jeg har fundet endnu et "våben" til skvalderkålsbekæmpelse. Planten er ikke ny - men den er ny i min have.

    Det er en lav staude bunddækkeplante, som hedder Skumblomst Tiarella cordifolia  og den tegner til at blive en succes på det nye sted i haven hvor jeg bekæmper skvalderkål. Det er en gammel flis-bunke der er totalt gennemfiltret af skvalderkålsrødder.

    Tæt på er blomsten rigtig fin - den ser nærmest lidt lyserød ud så tæt på.
     
     
    På lidt afstand er farven hvid / flødefarvet
     
     
      
    Jeg har bare sat flest mulig forskellige planter der kan dække af for lyset til skvalderkålen - der er ikke tænkt på stil, farver eller former. Det er det forhåndværende søm´s princip der er brugt - hvilke stauder kunne bruges/flyttes/deles og hvad stod der lige i børnehaven.
     
    Der er foreløbig sat akelejer, løvefod, fingerbøl, kæmpestenbræk og forglemmigej.
     
    Jeg plukker hver weekend lidt skvalderkål væk indtil stauderne lukker helt til.
     
    På lang sigt kunne jeg tænke mig at dette område i haven skal blive et skovbed.
     
     
     

     
     


    Jeg anede det ikke...

    $
    0
    0

    ...at syrener findes i fyldte udgaver. Så blev jeg så klog! Jeg opdagede det faktisk først, da jeg sad og redigerede billederne af min nye hvide syren.

    Jeg har ikke kigget så meget på buske på nettet og i bøger - så derfor var dette lige gået min næse forbi. Jeg synes den er smuk herunder på billedet - selvom jeg normalt bedst kan lide de oprindelige former af blomster.

     
    Jeg er spændt på at se den næste weekend fuldt udsprunget - busken er ikke særlig stor, da det  er en af de der små pakker fra Netto den stammer fra - tre pinde på 30 cm købt for 3-4 år siden.
     
     
    For mig har syrener ellers bare været noget der altid har været i sommerhushaven - mange store buske med lilla blomsterspir og så et par dværgsyrener med blomster også i lilla.
      
     
     
     Til sidst lige en rapport /oversigt fra Irishaven - lige nu er der ikke så mange eller store stauder der blomstrer, men rigtig meget står lige på spring.
     

    Naboens røde postkasse irriterer mig altid at få med på billederne - jeg kan godt finde på at retouchere den væk - men denne gang får I den med ! Der er alligevel lyserøde blomster på træet og gule blomster i bedet...og det er jeg heller ikke så vild med.  


    Alle mine Judaspenge er rødlilla og meget små - jeg troede at jeg også havde sået hvide. Jeg er bare ikke gode venner med Judaspenge - den vil ikke gro ordentlig hos mig. Den kan vist ikke lide tung lerjord. Til gengæld er natvioler en succes hos mig - så pyt...og så må jeg vente lidt på dem.

    Her er lidt af hvad der blomstrer i det små...... Clematis Grandiflora, Geranium Phaeum, Anemone Sylvestris, Stor Fladstjerne.

     

    Kender du busken Guld-Ribs (Ribes aureum)

    $
    0
    0

    De fleste kender den rødblomstrende Blod-Ribs Ribes sanguineum - men der findes også en busk med gule blomster der hedder Guld-Ribs Ribes aureum.
    På Wikipedia kan man læse at der findes 300 arter i slægten Ribes - læs mere her

    Min busk er ikke så stor endnu, så jeg glæder mig til at den vokser sig stor og fyldig i løbet af et par år.


    Den første daglilje

    $
    0
    0
    Jeg har 3 tidlige gule dagliljer i forskellige nuancer og nu har den allerførste blomst åbnet sig her i weekenden.
    Det er alle tre nogen jeg har fået af venner, familie og kollegaer, så jeg har ikke navne på dem.

    Den første her er også den højeste af de tre og den der har den koldeste gule farvetone.



    Så vil jeg lige vise jer mit indkøb fra netbutikken Staudestedet - jeg fik den anbefalet af Lisbeth fra Høneballehaven sidste år.
    Og jeg blev ikke skuffet - nærmere meget positivt overrasket. Det var 10 meget flotte store planter - hurtig levering i god stand. Hele herligheden kostede kun 390 kr. og det er inklusiv forsendelse.


    Staudesolsikke Helianthus 'Lemon Queen' og Daglilje Hemerocallis 'Light the Way' har jeg i forvejen og jeg er så glad for dem at jeg må have et ekstra eksemplar.

    Så var der otte nye planter jeg må afprøve i sommerhushaven:

    Belamcanda chinensis -

    Geranium phaeum var. lividum 'Majus' -

    Perovskia 'Blue Spire' -

    Perovskia 'Little Spire' -

    Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus' - hvid fyldt ranunkel

    Scutellaria incana - skjolddrage blå

    Sisyrinchium striatum -

    Alcalthaea 'Park Alle'  -




    Så svær at fange med kameraet

    $
    0
    0

    Når man som jeg er vild med hvide og kolde gule farver, så oplever man ofte at det er svært at få gode billeder af dem.
     
    Jeg har haft nogen nærmest selvlysende/overbelyste hvide eller gule blomster på billederne, som så var helt ubrugelige. Min egen løsning har været at tage billeder med indstilling P på mit kamera, hvilket giver meget-meget mørke billeder og så har jeg givet dem "oplys mørke områder" og ekstra "glanslys" i mit Picasa 3 program.
     
    Så kan selv billedet af den lille vanskelige Porcelænsærenpris Veronica Gentianoides komme til at ligne virkeligheden.

     
    På billedet herunder ses tydeligt hvor let det er at fotografere de blålilla Bluebells sammenlignet med Porcelænsærenprisen og Forglemmigej.
     
    De tre blomster er ellers et rigtig godt match i forårsbedet.
     
     
    Til sidst kommer Ranunculus Acris Sulphureus - den er også svær at fange med sin i forvejen lidt selvlysende lysegule farve. Her er det lykkedes godt på en gråvejrsdag i søndags.

    Se i øvrigt, at det er et rigtig typisk billede fra min have...ved det, at der ses græs og skvalderkål sammen med den aktuelle blomst.






    Årets bedste blomstermåned set i min optik

    $
    0
    0

    Juni er min favorit måned i haven - det er den måned hvor haven er fuld af iris og dagliljer.

    Lige nu er der to Iris Sibirica der er sprunget ud og flere står på spring.

    Min gamle favorit Iris Sibirica Soft Blue har lige startet sin blomstring og jeg bliver lige begejstret hvert år for den dejlige lyse blålilla farve den har.

     
     
    Den anden der er sprunget ud er Iris Sibirica Wealden Skies  - den har små hvide blomster med et lyseblåt strejf.
     
    

    Denne lidt specielle iris har jeg købt sammen med andre iris hos Aulden Farm i England. Netshoppen har midlertidigt lukket, men de forventer at kunne levere planter igen senere på året. Man kan dog godt se lidt af deres udvalg nu.



    Til sidst får I lige mit store bed i solnedgangslys.



     

     

    Viewing all 108 articles
    Browse latest View live